Concert de Patum 2012





CONCERT DE PATUM 2012

BANDA DEL MEMORIAL RICARD CUADRA

PERCUSSIONS DE BARCELONA

Sebastià Bel, Ramon Torramilans i Ignasi Vila

Obres de: Albert Carbonell, Sergi Cuenca i Roger Belmonte

Direcció: Sergi Cuenca


El concert 2012 està dedicat a la percussió, recordant que el Tabal fou l'instrument primigeni de La Patum i, segurament, l'únic en un principi. L'espectacularitat dels instruments de percussió, n'estem segurs, no deixarà ningú indiferent i, un any més, satisfarà les expectatives del nostre públic.

El grup de Percussions de Barcelona està format per tres dels millors professionals de la percussió del país, i ens faran viure totes les possibilitats dels seus instruments.

Albert Carbonell va iniciar els seus estudis al Conservatori Municipal de Música de Barcelona i, a partir de 1999, es va traslladar a Nova York per cursar el Master de composició al Mannes College of Music, on va estudiar amb David Loeb,  Robert Cuckson i Carl Schachter. Ha composat nombroses obres per a instruments solistes, peces de cambra, obres per a orquestra, corals i sardanes i música de cobla. Ha col·laborat nombroses vegades amb Percussions de Barcelona.


Roger Belmonte, tot i no dedicar-se professionalment a la música, ja va demostrar el seu talent  compositiu al Concert de Patum de l'any 2009. El compositor berguedà torna a col·laborar, enguany, amb nosaltres.

Sergi Cuenca, juntament amb Robert Agustina, han estat,des dels inicis, els directors del Concert de Patum Memorial Ricard Cuadra i els nostres compositors de capçalera. Sergi Cuenca, actualment, dedica la seva tasca professional al món dels espectacles musicals, com a intèrpret al piano i els teclats i com a director. Ha participat en nombrosos espectacles de Dagoll Dagom, El Musical més Petit i Barcelona Teatre Musical, com “Mar i Cel”, “Molt soroll per Shakespeare”, “Gaudí”, “Boscos endins”, “Els Miserables”, etc...

El Memorial Ricard Cuadra vol, també, en aquesta edició del Concert de Patum, retre un modest homenatge al percussionista  Patri Martínez, membre de la Banda del Memorial i la Cobla Ciutat de Berga durant moltes Patums, prematurament traspassat. Creiem que aquest concert, amb els instruments que formaren part de la seva vida, li hagués agradat molt.

La segona part del concert, com sempre, estarà dedicada a les millors versions de la música de La Patum, les de J. B. Lambert i les de Ricard Cuadra, a qui homenatgem any rere any en aquest Memorial, el músic que ens va ensenyar a tots i va posar la música de La Patum al lloc que es mereixia.


Per sempre.


PERCUSSIONS DE BARCELONA

És un grup de música de cambra dedicat a la interpretació i divulgació de la música contemporània per a instruments de percussió.

Fundat l’any 1978 per Xavier Joaquín, catedràtic del Conservatori Municipal de Música de Barcelona, és la formació de percussió més antiga d’Espanya i una de les més antigues d’Europa.


D’ençà que es va crear ha estat en permanent contacte amb els compositors del país, oferint com a resultat del seu treball constant l’estrena de nombroses obres, que en ocasions han estat encàrrecs fets pel grup i, en d’altres, peces que li han estat dedicades. Al mateix temps, Percussions de Barcelona interpreta les principals composicions per a grup de percussió del repertori internacional.


El grup participa regularment i activament en els festivals i cicles de concerts més importants del pais i col·labora habitualment amb diferents formacions musicals, orquestres i solistes de reconegut prestigi.

Sebastià Bel és professor del Conservatori de Música d'Igualada.


Ramon Torramilans ha estat membre dels principals grups de música contemporània del país, com “Vol Ad Libitum”, “Barcelona 216” i la companyia de Carles Santos. Toca amb l'Orquestra Simfonica de Barcelona i Nacional de Catalunya (OBC) i amb l'Orquestra del Gran Teatre del Liceu.És professor del Conservatori de Manresa i de l'Escola Superior de Música de Catalunya
(ESMUC).

Ignasi Vila col·labora assíduament amb les més importants formacions de música contemporània catalanes i és membre, des de l'any 1993, de l'OBC.


Imatges Concert de Patum 2012: